+38 (096) 301-55-38 або +38 (067) 337-77-68
Меню
Остання редакція: 16 грудня 2021

Герард Меркатор - картографічних справ майстер

Герард Меркатор

     Герард Меркатор (1512–1594)  фламандський картограф та географ, який для свого атласу розробив рівнокутну циліндричну проєкцію, що з того часу  носить його ім’я. «Рівнокутна» в назві проєкції підкреслює те, що проєкція зберігає кути між напрямками. Всі локації в ній зображуються прямими лініями. Меридіани в проєкції Меркатора представляються паралельними рівновіддаленими лініями. Паралелі ж являють собою паралельні лінії, відстань між якими дорівнює відстані між меридіанами в районі екватора, і швидко збільшується при наближенні до полюсів. Самі полюси не можуть бути зображені на проєкції Меркатора (завдяки тому, що вона відображає сферичні координати на площині), тому зазвичай карту в проєкції Меркатора обмежують областями до 80-85° градусів північної і південної широти.

     Масштаб на карті в цій проєкції не є постійним, він збільшується від екватора до полюсів (як зворотний косинус широти), однак масштаби по вертикалі і по горизонталі завжди рівні, чим, власне, і досягається рівнокутність проєкції. На картах в даній проєкції завжди вказується, до якої паралелі відноситься основний масштаб карти.

     Оскільки проєкція Меркатора має різний масштаб на різних ділянках, ця проєкція не зберігає площі. Якщо основний масштаб відноситься до екватора, то найбільші спотворення розмірів об'єктів будуть біля полюсів. Це добре помітно на мапах у цій проєкції: на них Гренландія здається в 2-3 рази більшою від Австралії і порівнянна за розмірами з Південною Америкою. У реальності Гренландія втричі менша від Австралії і у 8 разів менша від Південної Америки.

     Проєкція Меркатора виявилася досить зручною для потреб мореплавства, особливо в часи Середньовіччя. Пояснюється це тим, що траєкторія руху корабля, який іде під одним і тим же румбом до меридіану (тобто з незмінним положенням стрілки компаса щодо шкали) зображується прямою лінією на карті в проєкції Меркатора.

     Також Меркатор в 1540 році опублікував детальну карту Фландрії, підготовлену з використанням методу тріангуляції, запропонованого в свій час вчителем Меркатора – Геммою Фрізіусом.

     У 1541 р. створив глобус Землі. Насаджений на вісь глобус був закріплений всередині масивного мідного кільця, закріпленого на підставці. У різних місцях поверхонь океанів Меркатор зобразив компаси з лініями румбів, що розходяться на всі боки.

     У 1544 р. Меркатор опублікував карту Європи на 15 аркушах. На цій карті меридіани зображені  прямими лініями, що сходяться до північного полюса, а паралелі – дугами кіл. На цій карті вперше правильно показані контури Середземного моря, усунено помилки в зображенні моря, що були допущені ще Птолемеєм і дублювались на картах Середземномор’я з тих часів. На карті Меркатора деталізовані не лише контури материка, але й кордони держав, річки, ліси та численні міста.

     У 1563 він виконав кату Лотарингії а в 1564 вигравіював на восьми аркушах міді карту Британських островів.

     Практичним результатом багаторічних пошуків і роздумів Меркатора стала опублікована ним в 1569 р. велика карта світу, яку він назвав «Нове і більш досконале уявлення земної кулі, належним чином пристосоване для його використання в навігації». Це видання вважають атласом, адже воно було опубліковане на 18 аркушах.

     Атлас Меркатора був незвичайним на той час, адже містив безліч відомостей про тогочасний світ. В атласі детально вирисовано сушу з усіма вигинами берегової лінії, затоками та бухточками, тисячами річок, міст та селищ по всьому світу. В атласі окремо наведено карту полярних районів північної півкулі.

     Герард Меркатор – творець перших детальних карт та першого атласу світу. Саме тому його вважають батьком сучасної топографії. Картографічні проєкції Меркатора сприяли розвитку не лише картографії, але й геодезично-землевпорядної науки.

Олег Гура,

Мар`яна Мосіна,

cтуденти 41-зм групи

(в процесі підготовки публікації авторами  використано матеріали  джерел:

Алейнер А. З., Ларионова А. Н., Чуркин В. Г. Герард Меркатор. (Фламандский картограф. 1512-1594).  М.: Географгиз, 1962. 80, [8] с.  (Замечательные географы и путешественники);

 Elial F. Hall (1878). Gerard Mercator: His Life And Works, Journal of the American Geographical Society of New York, Vol. 10  pp. 163-196.)