+38 (096) 301-55-38 або +38 (067) 337-77-68
Меню
Остання редакція: 18 червня 2019

Історія та сьогодення кафедри геодезії, картографії і кадастру Уманського національного університету садівництва у контексті святкування 175-річчя з дня його заснування

  Підготовка в Головному училищі садівництва належного рівня фахівців садівничого та агрономічного профілю не була б повноцінною без викладання студентам геодезично-землевпорядних дисциплін. Саме тому геодезичні дисципліни викладалися в Головному училищі садівництва,  починаючи з 1886 р. Одним із перших викладачів геодезії був  Г. В. Молодецький, який в 1891 р. видав авторський підручник – практичний посібник для сільськогосподарських знімань і нівелювань з нижчої геодезії (примірник видання нині зберігається у Науковій бібліотеці Уманського національного університету садівництва). Зазначене видання було базовим підручником для вивчення геодезії студентами садівничого та агрономічного профілю в період до Другої світової війни.

  У ХХ столітті геодезію в Уманському сільськогосподарському інституті викладали відомі викладачі. Зокрема, у 20–30-х рр. ХХ ст. геодезії навчав викладач В. М. Львов. З 1925 р. по 1952 р. його справу продовжив старший викладач геодезії і математики В. В. Нужний; з 1953 р. по 1983 р. старший викладач геодезії і сільськогосподарської меліорації А. Т. Вольський; з 1966 р. по 1968 р. викладач геодезії С. Я. Гноїнський; їхнім наступником був землевпорядник за фахом, кандидат с.-г. наук, доцент В. Ф. Кропивко, який викладав дисципліни геодезично-землевпорядного циклу в період з 1968 р. по 2003 р. В 2004-2006 рр. геодезії навчав також доктор с.-г. наук, професор П. І. Мороз.

  Архівні дані свідчать, що до Другої світової війни, а також, в період з 1948-1963 рр., геодезія в Уманському сільськогосподарському інституті ім. О. М. Горького викладалась на кафедрі математики. В 1944-1948 рр. та в 1964-1988 рр. геодезію вивчали студенти на кафедрі механізації. Лише в листопаді 1989 р. в інституті було створено кафедру екології, лісівництва, меліорації і землевпорядкування, де геодезично-землевпорядні дисципліни студенти мали можливість вивчати спочатку під керівництвом доцента В. Ф. Кропивка, а згодом доцентів М. В. Шемякіна і В. П. Кирилюка (які працюють і донині на кафедрі геодезії, картографії і кадастру Уманського НУС).

  Певний період, у зв’язку з дефіцитом землевпорядних кадрів, в аграрній сфері геодезично-землевпорядні роботи виконувались переважно працівниками агрономічної та обліково-економічної служб сільськогосподарських підприємств. В цей період базовими навчальними виданнями з геодезії для студентів агрономічного і плодоовочевого профілів Уманського сільськогосподарського інституту ім. О. М. Горького були підручники «Нижча геодезія» А. Д. Моторного, та «Основи геодезії» П. М. Орлова.

  Проте, в останні десятиліття в аграрній галузі, як і в сфері видобутку корисних копалин та на будівництві, загострилась потреба саме у фахівцях геодезично-землевпорядного профілю. У зв’язку з цим, як в Уманському державному аграрному університеті, так і в Україні, загалом, зросла потреба в забезпеченні навчально-методичною літературою з геодезії.

  Дефіцит начальної літератури стимулював провідних викладачів геодезії С. В. Романчука, М. В. Шемякіна та В. П. Кирилюка активізувати підготовку до друку та публікацію відповідного спеціалізованого видання. В 2008 р. вони опублікували навчальний посібник з грифом МОН «Геодезія». В посібнику детально розглянуто предмет, завдання та зміст геодезії, будову геодезичних приладів, методи їх перевірки та технологію вимірювання за їх допомогою елементів ландшафту і споруд на місцевості, розглянуті можливості побудови планових знімальних геодезичних мереж методами теодолітних ходів і полюсним, наведена методика побудови висотного обґрунтування технічним і тригонометричним нівелюванням, висвітлені методи топографічного знімання місцевості, виносу в натуру проектних точок та рішення інженерних задач.

  Високий рівень попиту на вищезгадане видання серед студентства та можливість використання навчального посібника як базового в підготовці фахівців геодезично-землевпорядного профілю, зумовили необхідність його перевидання, що й було зроблено провідним вітчизняним видавництвом «Центр навчальної літератури» в 2018 р.

  Нині кафедра геодезії, картографії і кадастру Уманського національного університету садівництва співпрацює в навчальній та науково-методичній роботі з Національним університетом біоресурсів і природокористування України, м. Київ; ДЗ «Луганський національний університет ім. Тараса Шевченка», м. Старобільськ; Луганським національним аграрним університетом, м. Харків; Національним дендрологічним парком «Софіївка» НАН України; Сумським державним педагогічним університетом ім. А. С. Макаренка, м. Суми; Східноукраїнським національним університетом ім. Володимира Даля, м. Сіверськодонецьк, щороку організовує всеукраїнські та міжнародні наукові конференції, учасниками яких є вітчизняні і зарубіжні науковці та провідні фахівці геодезично-землевпорядного профілю.

  Резюмуючи викладене, зазначимо, що хоч кафедра геодезії, картографії і кадастру Уманського національного університету садівництва є, за датою її створення, наймолодшою серед кафедр як закладу вищої освіти так і факультету лісового і садово-паркового господасртва Уманського НУС, проте геодезична школа університету має тривалу історію, є помітною за своїми досягненнями і багатою на відомі постаті та історичні події.

Колектив кафедри геодезії, картографії і кадастру

Уманського національного університету садівництва