+38 (096) 301-55-38 або +38 (067) 337-77-68
Меню
Остання редакція: 28 вересня 2020

Мандрівка радіочастотами

    Людство використовує радіохвилі вже давно, більше 100 років. І, якщо раніше, радіо слугувало лише засобом комунікації, то тепер корисні властивості радіовипромінювання знаходять все більше і більше місця у нашому житті. В тому числі, і у практиці геодезичних вимірювань.

    Радіовіддалемірами вимірюють великі і малі відстані. Так, за допомогою радіовіддалеміра відстань до Місяця була проміряна з точністю до декількох сантиметрів! Бокові радари - будують радіозображення геологічних і промислових об'єктів. Радіосканери допомагають складати 3-D моделі для цілей топографії і інженірингу. Майже кожний з нас користувався послугами супутникової радіонавігації, які у загалі носять назву GPS-спостереження. 

   Та, головнішим для людства, все-таки лишається радіозв'язок і його "молодша сестра" - телебачення. При проведенні геодезичних робіт радіозв'язок використовувася завжди. Розроблені норми і правила користування радіоприладами, виділені частоти для зв'язку, встановлені чіткі обмеження на інформацію, що надсилається до ефіру. З усім цим мають знайомитися всі, хто знайшов своє покликання серед романтиків степових доріг, лісових хащів і далеких переходів гористою місцевістю - геодезистів.

   В рамках вивчення дисципліни "Електронні геодезичні прилади" студенти групи 11-к-зм не тільки вивчили премудрості встановлення спеціального радіозв'язку при проведенні геодезичних робіт, а й потренувалися у застосуванні нових знань на практиці. Ними був встановлений, опробований і оцінений виробничий радіозв'язок за допомогою переносних портативних радіостанцій, які частіше називають "раціями" - Motorola T-80.

Сергій Кононенко,

старший викладач кафедри геодезії,

картографії і кадастру