+38 (096) 301-55-38 або +38 (067) 337-77-68
Меню
Остання редакція: 06 січня 2022

Моніторинг оцінювання задоволеності роботодавців якістю отриманої освіти здобувачами вищої освіти спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій»

    Моніторинг проводився для виявлення недоліків та перспектив реалізації освітнього процесу за ОП «Геодезія та землеустрій» спеціальністю 193 «Геодезія та землеустрій». Такий підхід дає можливість встановити вимоги, роботодавців до знань, вмінь та навичок у здобувачів вищої освіти та шляхи співпраці з університетом з метою покращення якості освітнього процесу.

    Опитування щодо відповідності якості навчання очікуванням роботодавців проводилося шляхом on-line анкетування. Учасниками опитування були роботодавці галузі геодезії та землеустрою.

    Серед опитаних респондентів підприємства приватної форми власності складають 60%.

    На запитання "Чи існує проблема дефіциту та якості кваліфікованих кадрів на Вашому підприємстві у даний час?" 40% респондентів відповіли, що мають дефіцит кадрів окремих професій, 40% – мають питання по якості кваліфікованих кадрів та 20% здійснюють підготовку кадрів власними силами.

    Необхідно зазначити, що 100% підприємств готові співпрацювати з університетом з метою комплектування кадрів та удосконалення освітніх програм підготовки фахівців, 80,0% підприємств співпрацюють у питанні комплектуванні кадрів.

    100% респондентів зазначили, що на їхньому підприємстві працюють, або в різні періоди працювали випускники спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій».

    На запитання "Наскільки Ви задоволені рівнем професійної підготовки випускників, які працюють на Вашому підприємстві?" 80% респондентів високо оцінили фахові та загальні компетентності наших випускників, 20% ‒ достатньо.

    60% роботодавців зацікавлені у прийомі на роботу випускників спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій», 40% мають достатню впевненість в цьому.

    Для зацікавлення випускників підприємствами надаються наступні переваги: робота за здобутою спеціальністю; умови праці відповідають усім вимогам; своєчасне підвищення професійного рівня (кваліфікації, розряду); забезпечується належний рівень оплати праці; надається можливість навчатися з метою підвищення кваліфікації.

    Нині 100% опитаних роботодавців співпрацюють з кафедрою геодезії, картографії і кадастру у напрямку вдосконалення освітніх програм підготовки фахівців різних освітніх рівнів. Зокрема 40% входять до складу робочих груп, відповідальних за формування освітніх програм різних освітніх рівнів; 40% – активно залучаються як спеціалісти-практики, 20% – беруть участь в обговоренні відповідності навчальних програм та розподілі навчального навантаження.

    Про існування та переваги дуальної освіти знають 100,0% опитаних респондентів і виявили готовність до співпраці за моделлю дуальної освіти.

Михайло Шемякін,

доцент кафедри геодезії, картографії та кадастру  Уманського НУС,

гарант освітньо-професійної програми підготовки молодших баклаврів

за спеціальністю 193 «Геодезія та землеустрій»