+38 (096) 301-55-38 або +38 (067) 337-77-68
Меню
Остання редакція: 31 жовтня 2017

Наукова робота кафедри геодезії, картографії і кадастру

         30 жовтня 2017 року з ініціативи кафедри геодезії, картографії і кадастру було організовано «круглий стіл» науково-дискусійного спрямування  на тему «Моніторинг наслідків впливу змін земної поверхні на морфологію ґрунтів».

         До організаційного комітету наукового семінару ввійшли завідувач кафедри геодезії, картографії та кадастру, д. геогр. н., проф. Кисельов Ю.О., декан факультету лісового і садово-паркового господарства, д. с.-г. н., професор Поліщук В.В., проф. кафедри агрохімії та ґрунтознавства, д.  с.-г. наук Господаренко Г.М., к. техн. н., доцент кафедри геодезії, картографії і кадастру Романчук С.В., доцент кафедри лісового господарства Козаченко І.В., а також провідні фахівці у галузях геоінформатики та моніторингу земель  - завідувач кафедри екології та безпеки життєдіяльності, д. геогр. н., проф. Сонько С.П., к. с.-г. н., доцент кафедри геодезії, картографії і кадастру Шемякін М.В., к. с.-г. н., доцент кафедри геодезії, картографії і кадастру Кирилюк В.П., к. екон. н., доцент кафедри геодезії, картографії і кадастру Удовенко І.О.

        Програмою «круглого столу» було передбачено слухання доповідей пов’язаних із проблематикою заходу. Актуальними темами виступів були: «Картографічне забезпечення радіоекологічного моніторингу» (доповідач – д. с.-г. н., проф. В.В. Поліщук), «Екологічні проблеми сільськогосподарського використання земель та їх дослідження за допомогою ГІС-технологій» (доповідач – д. геогр. н., проф. С.П. Сонько), «Техніко-екологічне обґрунтовування ґрунтового моніторингу» (доповідач – к. техн. н., доц. кафедри геодезії, картографії і кадастру С.В. Романчук), «Екологічний моніторинг антропогенно порушених земель» (доповідач – к. с.-г. н., доц. кафедри геодезії, картографії і кадастру В.П. Кирилюк)

        Дискусія спонукала вчену громаду до пошуку нових аспектів питань  впровадження дистанційних методів моніторингу земель України, які на сьогодні є перспективними.

       У результаті обговорення було зроблено висновок про те, що упровадження інноваційного підходу у процес моніторингу наслідків впливу змін земної поверхні на морфологію ґрунтів  вимагає від провідних фахівців ВНЗ чіткого та конкретного визначення напрямків дослідження обговорюваних проблем.

      У ході жвавої дискусії були обговорені питання залучення дистанційних методів щодо уникнення поширення наслідків впливу змін земної поверхні на морфологію ґрунтів  та уникнення розширення масштабів порушених та забруднених земель.

     Головним результатом цієї зустрічі стало об’єднання зусиль представників вищих навчальних закладів, які ведуть профільну підготовку кадрів із геодезії, картографії і землевпорядкування та науково-педагогічних працівників інших напрямків підготовки сільськогосподарського спрямування для подальшого плідного розвитку наукової думки в обраній сфері наукового пошуку.