+38 (096) 301-55-38 або +38 (067) 337-77-68
Меню
Остання редакція: 21 квітня 2019

Перспективи розвитку геодезичних робіт в Україні

27 березня 2019 року на кафедрі геодезії, картографії і кадастру факультету лісового і садово-паркового господарства Уманського національного університету садівництва було проведено науковий семінар на тему «Перспективи розвитку геодезичних робіт в Україні: техніко-технологічний та економіко-географічний аспекти», присвячений 175-річчю Уманського національного університету садівництва.
Відкрив семінар завідувач кафедри геодезії, картографії і кадастру професор Юрій Кисельов, який виступив із доповіддю «Удосконалення геодезичної основи картографування в Україні», в якій він зауважив, що одним з актуальних завдань вітчизняних геодезистів на найближчий час, у контексті євроінтеграції України, може стати поступовий перехід від балтійської до середземноморської (адріатичної) системи висот.

Професор кафедри геодезії, картографії і кадастру Уманського національного університету садівництва Роман Рудий у доповіді на тему «Застосування ГІС та аерокосмічного знімання в аграрній сфері» висвітлив тему застосування фотограмметричних методів у точному землеробстві.

Також цікавою була доповідь доцента кафедри геодезії, картографії і кадастру Михайла Шемякіна на тему «Порядок вибору земельних ділянок для розміщення об’єктів землеустрою». В доповіді було розглянуто проблеми вибору земельних ділянок для розміщення об’єктів землеустрою, пов’язані зі зміною цільового призначення сільськогосподарських угідь.

Потім виступив доцент Володимир Кирилюк із доповіддю «Сучасні проблеми планування територій міст і приміських населених пунктів», у якій детально розповів учасникам семінару про перспективи застосування сучасних технологій у плануванні територій міст та сіл.

Особливий інтерес присутніх викликала доповідь доцента кафедри геодезії, картографії і кадастру Ірини Удовенко на тему «Перспективи вдосконалення грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення». Доповідач розповіла про підходи до оцінювання агроугідь в Республіці Польща, США та Китаї.

Жваву дискусію викликала також доповідь доцента кафедри геодезії, картографії і кадастру Петра Боровика «Перспективи використання податкових важелів регулювання процесів монополізації земельних угідь сільськогосподарського призначення». Доповідач звернув увагу учасників семінару на процеси монополізації агрохолдингами земельних угідь сільськогосподарського призначення та пов’язані з цим проблеми землекористування, а також на можливість застосування податкових важелів і механізмів для врегулювання зазначеної проблематики.

Крім того, старший викладач кафедри геодезії, картографії і кадастру Уманського національного університету садівництва Сергій Кононенко виступив із доповіддю на тему «Використання БПЛА для забезпечення геодезичних даних» та викладач кафедри геодезії, картографії та кадастру Уманського національного університету садівництва Наталія Прокопенко  виступила з доповіддю на тему «Сучасні методи меліорації – запорука зростання врожайності».

Після заслуховування доповідей між учасниками семінару відбулася дискусія, що викликала загальний інтерес.

Юрій Кисельов,

завідувач кафедри геодезії, картографії і кадастру