+38 (096) 301-55-38 або +38 (067) 337-77-68
Меню
Остання редакція: 19 грудня 2022

Петро Черняга – український вчений-геодезист, відомий в світі

Черняга Петро Гервазійович
Черняга Петро Гервазійович

    Одним із знаних в цілому світі вітчизняних вчених, що присвятили свої праці проблемам геодезії та землевпорядкування є Петро Гервазійович Черняга. Це доктор технічних наук, професор, Академік Академії будівництва України та Академії наук вищої освіти України, заслужений працівник освіти України, почесний землевпорядник України.

    В 1969 році Петро Черняга успішно закінчив Львівський політехнічний інститут за спеціальністю «Астрономогеодезія», а згодом аспірантуру при кафедрі теорії математичної обробки геодезичних вимірів. З 1973 року він працює викладачем у Українському інституті інженерів водного господарства (нині – Національний університет водного господарства та природокористування (НУВГП) на кафедрі інженерної геодезії. У 1978 році захистив кандидатську дисертацію «Визначення супутникової рефракції з урахуванням стану атмосфери» та отримав науковий ступень кандидата технічних наук. У 1982 році Петру Гервазійовичу було присвоєно вчене звання доцента.

    Петро Черняга знаний в наукових колах України та світу, насамперед, за своїми працями, присвяченими геодезичному моніторингу територій атомних станцій, чому була присвячена його докторська дисертація, успішно захищена у 2000 році. Петро Гервазійович опублікував понад 200 наукових та навчально-методичних праць, має один патент на винахід та навчальний посібник з організації комплексних досліджень на геодинамічних полігонах АЕС України. Під керівництвом Петра Черняги успішно захистили дисертації двадцять кандидатів та один доктор наук. Вчений постійно брав участь у міжнародних конференціях та європейських геофізичних з’їздах, був членом редакційних колегій шести фахових науково-технічних збірників, членом Президії навчально-методичної комісії Міносвіти з напряму «Геодезія, картографія та землеустрій», експертом ВАК України, членом громадської ради Державного комітету із земельних ресурсів України. За багаторічну кропітку працю та наукові досягнення Петро Черняга удостоєний почесних звань «Заслужений працівник освіти України», «Відмінник освіти України», «Почесний землевпорядник України», «Почесний геодезист України», ьа ряду інших нагород і почесних відзнак.

    Петро Черняга є засновником та багаторічним керівником наукової школи з прогнозування розвитку територій з врахуванням їх функціональних властивостей та впливу геодинамічних процесів. Одним із учнів Петра Черняги є доцент кафедри геодезії, картографії і кадастру Уманського НУС Володимир Кирилюк.

    Посмертно у листопаді 2014 року у Національному університеті водного господарства та природокористування (м. Рівне) започаткована щорічна Всеукраїнська науково-практична конференція: «Геодезія. Землеустрій. Природокористування», присвячена пам’яті П. Г. Черняги. Крім того, в цьому ж університеті на честь науковця становлено меморіальну дошку та названо аудиторію геодезії та землевпорядкування.

Анастасія Недигало,

студентка 11 к-зм групи спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» Уманського НУС

(за матеріалами джерел: Черняга Петро Гервазійович. URL: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D1%8F%D0%B3%D0%B0_%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%B7%D1%96%D0%B9%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87. (дата звернення: 15.10.2022) та До 70-річчя з Дня народження Петра Гервазійовича Черняги. URL: http://igdg.lp.edu.ua/?p=3828&lang=uk. (дата звернення: 15.10.2022).