+38 (096) 301-55-38 або +38 (067) 337-77-68
Меню
Остання редакція: 04 листопада 2022

Побачив світ навчальний посібник з Грифом Уманського НУС «Оподаткування землі та нерухомості»

     На кафедрі геодезії, картографії і кадастру Уманського НУС опубліковано навчальний посібник з Грифом Уманського НУС «Оподаткування землі та нерухомості» [1], присвячений податковим відносинам в геодезії, землеустрої та операціях з нерухомим майном. Видання базується на основі навчальної програми з курсу «Оподаткування землі та нерухомості».

     В процесі розробки НМК з дисципліни та написання посібника враховано позицію стейкголдерів, залучених до роботи над магістерською ОП «Геодезія та землеустрій» в Уманському НУС, стосовно того, що в процесі підготовки магістрів зі спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» слід приділити увагу набуттю ними компетенцій не лише стосовно оподаткування землі та нерухомого майна, але й відносно інших податків, зборів та платежів податкового характеру, що сплачуються суб’єктами підприємницької діяльності у сфері геодезії, землеустрою та операціях із нерухомим майном, а також сплачуються власниками та користувачами земельних ресурсів і об’єктів нерухомості в Україні [2]. Крім того, в контексті студентоцентрованого підходу до навчального процесу варто зазначити, що такої ж точки зору притримується студентський актив (нинішні магістранти та випускники спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» Уманського НУС) [3].

     В зв’язку з цим, слід також відмітити, що автори навчального посібника довго сумнівались, яку ж назву повинно отримати підготовлене ними видання. Саме тому вони  звернулися  за порадою  до поважного наукового загалу на Всеукраїнській міжгалузевій науково-практичній онлайн-конференції високого рівня «Проблеми цивілізаційної суб’єктності України: місія науки і освіти», яка відбулась на базі Інституту обдарованої дитини Національної академії педагогічних наук України [4] та до Методичної ради Уманського НУС. При цьому, хоч учасники Всеукраїнської міжгалузевої науково-практичної онлайн-конференції «Проблеми цивілізаційної суб’єктності України: місія науки і освіти» рекомендували авторам варіанти назв «Податкові відносини в геодезії, землеустрої та операціях із нерухомістю» та «Податки в геодезії, землеустрої та операціях із нерухомістю», рішенням Методичної ради Уманського НУС виданню рекомендовано назву «Оподаткування землі та нерухомості». Саме під цією назвою навчальний посібник і отримав Гриф «Рекомендовано Вченою радою Уманського національного  університету садівництва» [5].

     Тож дякуємо всім рецензентам, експертам, членам Методичної ради та Вченої ради факультету лісового і садово-паркового-господарства Уманського НУС, членам Методичної ради та Вченої ради Уманського НУС, видавцям, коректорам, стейкголдерам і студентам, а також всім, хто допомагав у підготовці до публікації та публікував навчальний посібник, а всіх потенційних абітурієнтів запрошуємо на навчання за спеціальністю 193 «Геодезія та землеустрій» в Уманському НУС [6].

     Список використаних джерел:

     1. Оподаткування землі та нерухомості: навчальний посібник. П. М. Боровик,  Ю. О. Кисельов,  М. В. Шемякін. Умань: Видавець «Сочінський М.М.», 2022. 100 с. URL: https://geodesy.udau.edu.ua/assets/files/2022/jg_ptv_ythe/opodatk_zem_neruh_18.pdf. (дата звернення: 04.11.2022).

     2. Протокол № 1 від 15 вересня 2022 року розширеного засідання проєктної групи щодо вдосконалення освітньої програми «Геодезія та землеустрій» зі спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» за ОР «Магістр». Кафедра геодезії, картографії і кадастру Уманського НУС. URL: https://geodesy.udau.edu.ua/assets/files/2022/protokoli_rob_grup_mag/protokol1-stejkholderi22_mag_op.pdf. (дата звернення: 04.11.2022).

     3. Протокол № 1 від 16 вересня 2022 року засідання Ради студентського самоврядування факультету лісового i садово-паркового господарства Уманського HУC. Кафедра геодезії, картографії і кадастру Уманського НУС. URL: https://geodesy.udau.edu.ua/assets/files/2022/protokoli_rob_grup mag/protokol-studrada-16_09_2022r-vipr.pdf. (дата звернення: 04.11.2022).

     4. Боровик П.М., Кисельов Ю.О., Шемякін М.В. Податкова компонента підготовки магістрів за освітньою програмою «Геодезія та землеустрій» як невід’ємна складова процесу формування їхнього особистісного потенціалу. Проблеми цивілізаційної суб’єктності України: місія науки і освіти : матеріали Всеукраїнської міжгалузевої науково-практичної онлайн-конференції (Київ, 29 вересня – 1 жовтня 2022 року). Київ : Інститут обдарованої дитини НАПН України, 2022. С. 188-193. URL: https://iod.gov.ua/content/events/37/vseukrayinska-mizhgaluzeva--naukovo-praktichna-onlayn-konferenciya-problemi-civilizaciynoyi-subyektnosti-ukrayini--misiya-nauki-i-osviti_publications.pdf?1667476635.8746. (дата звернення: 04.11.2022).

     5. Витяг з протоколу № 2 засідання Вченої ради Уманського національного університету садівництва від 6 жовтня 2022 року. Уманський НУС. URL: https://www.udau.edu.ua/ua/file/0sIV. (дата звернення: 04.11.2022).

     6. Правила прийому. Кафедра геодезії, картографії і кадастру Уманського НУС. URL: https://geodesy.udau.edu.ua/ua/abiturientu/pravila-prijomu1.html. (дата звернення: 04.11.2022).

Петро Боровик,

Юрій Кисельов,

Михайло Шемякін,

автори навчального посібника «Оподаткування землі та нерухомості»