+38 (096) 301-55-38 або +38 (067) 337-77-68
Меню
Остання редакція: 03 березня 2020

Права людини – не нудний підручник!

      3 березня 2020 р. на кафедрі геодезії, картографії і кадастру  Уманського НУС  проведена виховна година для студентів-геодезистів на тему «Права людини – не нудний підручник!». Захід присвячений питанням  відповідальності всього суспільства за людей з особливими потребами, дотримання їх прав і забезпечення їх якісними освітніми послугами, нарівні з іншими студентами, а також про необхідність недопущення будь-якої дискримінації інших осіб в освітньому процесі.

      Завідувач кафедри, професор Кисельов Ю.О. на живих прикладах довів присутнім, що люди з інвалідністю можуть бути повноцінними і корисними членами суспільства. Тому необхідно руйнувати стереотипи про те, що люди з інвалідністю в Україні потребують тільки в турботи і опіки. Переконувати, що в першу чергу їм потрібні рівні права. На власному прикладі показувати і собі, і оточуючим, і людям з інвалідністю, що вони можуть бути повноцінними членами суспільства, корисними і вдячними. Для цього Уманський НУС рухається у напрямку:

      1. Формування термінології щодо інвалідності і різні моделі ставлення до неї в певний час.

      2. Використання коректної термінології, коли мова йде про людей з обмеженими потребами. Адже лексика, що позначає це явище, до цих пір викликає чимало дискусій і обговорень і у студентському середовищі, і у суспільстві в цілому.

      3. Якнайширше ознайомлення студентів і співробітників із соціальними, економічними, громадянськими та політичними правами людини взагалі і правами людей з обмеженими потребам зокрема. 

      4. Дій у контексті рівності і недискримінації людей з особливими потребами. Права людей з інвалідністю є рівноцінними правам людини в цілому.

      4. Висвітлення порушень прав людей з інвалідністю в сучасній Україні (Юрій Олександрович на конкретних прикладах і ситуаціях пояснював, які саме права порушуються, хто за це відповідальний і як покращувати ситуацію).

      5. Міжнародні, всеукраїнські і місцеві програми і механізми із захисту прав людини, а також конкретні дії на рівні університету, направлені нареалізацію цих програм.

      У доступному вигляді, просто і зрозуміло розказано про те, що великою перевагою є посилання на приклади конкретних людей з інвалідністю, що дозволяє застосовувати їх досвід в реальному житті.

      Права людини - це не просто заумний і нудний підручник. Це не тільки юридичні, а й соціальні, ментальні, засади і шляхи розвитку України. Історію про права людини та їх дотримання в Україні пишемо саме ми і від нас залежить, наскільки вона буде доступною і цікавою. Саме тому завданнями сучасних ЗВО є формування відповідальності всього суспільства за людей з особливими потребами, дотримання їх прав і забезпечення їх якісними освітніми послугами, нарівні з іншими студентами, а також  недопущення сексуальних домагань, будь-якої дискримінації  інших осіб та  проявів  корупції в  освітньому процесi 

Сергій Кононенко,

старший викладач кафедри  геодезії,

картографії і кадастру