+38 (096) 301-55-38 або +38 (067) 337-77-68
Меню
Остання редакція: 14 жовтня 2022

Проблемам геодезично-землевпорядної освіти – належну увагу!

    13 жовтня 2022 року науково-педагогічні працівники кафедри геодезії, картографії і кадастру, в рамках співпраці Уманського НУС з вітчизняними ЗВО,  взяли участь у Всеукраїнському круглому столі на тему «Сучасні виклики підготовки фахівців з геодезії та землеустрою», організованому кафедрою землеустрою та кадастру Київського національного університету будівництва та архітектури. Модератором «круглого столу» була завідувач цієї кафедри, доктор технічних наук, професор Ольга Петраковська.

    У ході круглого столу виголошені доповіді вкрай актуального не лише для фахівців, а й суспільства в цілому змісту. Зокрема, темою виступів докторів технічних наук, професорів КНУБА Юрія Карпінського та Анатолія Лященка був зміст спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» в умовах цифрової трансформації суспільства. Професор Ольга Петраковська присвятила доповідь проблемі інтегрованого навчання у сфері геодезії та землеустрою у світлі сучасних викликів і перспектив. Завідувач кафедри землевпорядного проєктування національного університету біоресурсів і природокористування України, доктор економічних наук, професор Андрій Мартин представив виступ на тему «Вища освіта із геодезії та землеустрою: адаптація до національних та глобальних викликів». Нагально й гостро звучали думки доповідачів щодо місця геодезії та землеустрою в нині чинній системі наук і спеціальностей, затребуваності фахівців геодезично-землевпорядного профілю в сучасних умовах, особливостей розвитку геодезії в Україні в умовах воєнного стану.

    В процесі дискусії доктор географічних наук, професор Юрій Кисельов висловив думку щодо доцільності переведення спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» із галузі знань 19 «Архітектура та будівництво» до галузі 10 «Природничі науки», що зблизило б геодезію з іншими науками про Землю, зокрема географією та геологією.

    Обговорення актуальних проблем освіти у сфері геодезії та землеустрою в Україні виявилося як корисним, так і цікавим, що засвідчили численні виступи учасників круглого столу в обговоренні заслуханих доповідей.

Михайло Шемякін,

доцент кафедри геодезії, картографії і кадастру Уманського НУС