+38 (096) 301-55-38 або +38 (067) 337-77-68
Меню
Остання редакція: 26 березня 2021

Співпраця у дії

  10 жовтня 2020 року у рамках співпраці із Інститутом геодезії Національного університету "Львівська політехніка" на території Уманського НУС була розміщена перманентна GNSS станція. Станцію помістили на дах навчального корпусу №4.

  Встановлене обладнання утворює на території Університету постійнодіючу GNSS-точку, яка в режимі онлайн приймає супутниковий сигнал і визначає власні координати. Дані, отримані GNSS-антеною  слугують для визначення рухів земної кори, встановлення форми і розміру Землі, як планети, поширюють єдину систему координат на території держави. Таким чином ми стали частиною великого всеукраїнського проекту із супутникових і геодезичних досліджень. 

  Супутникові координати можуть бути використані і у прикладних цілях - слугувати основою для проведення топографічних знімань, винесення проектів у натуру, інженерно-геодезичних та кадастрових робіт.

  Включення цієї станції у Всеукраїнську мережу супутникових станцій І класу , а пізніше, у всеєвропейську мережу виводить геодезистів Уманського НУС на новий рівень. В перспективі - розміщення на Черкащині ще двох десятків таких станцій. Згідно домовленості із Інститутом геодезії НУ "Львівська політехніка" кафедра геодезії, картографії і кадастру Уманського НУС прийматиме у цій роботі активну участь.

Сергій Кононенко,

ст. викладач кафедри геодезії,

картографії і кадастру