+38 (096) 301-55-38 або +38 (067) 337-77-68
Меню
Остання редакція: 26 травня 2017

Створення польового компаратора та формування геодезичної мережі

    Для геодезичних вимірювань дуже важливо щоб прилади, якими проводяться ті вимірювання, були максимально точними. Саме таку роль - визначення дійсної довжини мірного приладу, і виконує польовий компаратор.

    Не зважаючи на красиву іноземну назву, польовий компаратор це - дві твердих (однозначно і незмінно закріплених) точки, відстань між якими проміряна з великою точністю. 

    Сьогодні молода кафедра геодезії, картографії та кадастру, як справжня юна господиня почала обзаводитися приданим. Сьогодні були проміряні і закріплені в асфальт тротуару на території Уманського НУС дві точки - основа польового компаратора. 

   Пройде зовсім небагато часу, і нові покоління геодезистів будуть використовувати цей нехитрий, але дуже важливий пристрій для перевірки стану своїх лінійних мірних приладів.

   Варто зазначити, що на території Уманського НУС створений навчальний полігон: розвинена мережа "твердих" геодезичних точок, яка постійно розвивається. Опорою для навчального полігона є пункти державної геодезичної мережі, закріплені у фундаментах споруд Університету. Координати і висоти всіх точок полігона перераховані в навчальну систему. Підтримання, створення і розвиток такої мережі дозволяє студентам набути навиків із проведення основних геодезичних робіт.

                Сергій Кононенко,

ст. викладач кафедри геодезії, картографії та кадастру