+38 (096) 301-55-38 або +38 (067) 337-77-68
Меню
Остання редакція: 22 квітня 2024

ВИДАТНОМУ ПРИРОДОДОСЛІДНИКУ Й ФІЛОСОФУ – 300 РОКІВ

     22 квітня 2024 року культурне людство відзначає 300-річчя видатного німецького філософа й природодослідника-землезнавця Іммануїла Канта (1724 – 1804), який, без перебільшення, поставив на нові рейки європейську наукову та філософську думку. І. Кант був основоположником класичної німецької філософії, творцем гіпотези про походження Всесвіту, що не втратила значення до нашого часу, а також автором класифікації наук, значною мірою актуальної дотепер.

     Для нас, українців, дуже важливим є аспект поглядів видатного філософа, пов’язаний із чотирирічним (1758 – 1862) перебуванням у рідному Кеніґсберґу в умовах російської окупації під час Семирічної війни. В подальшому, згадуючи «правління» окупаційної влади, Кант зазначатиме, що «Росія є головним ворогом». Отже, в Росії він бачив загрозу, яку несе європейській культурі азійське варварство.

     Доречно зауважити, що за двісті років до укладення Гельсінських угод І. Кант дійшов переконання в необхідності «вічного миру», непорушності міждержавних кордонів, міжнародної співпраці. Тобто, видатний філософ був одним із перших, хто сформулював базові європейські цінності. І хоча ідея «вічного миру» тепер може здаватися утопічною, все ж це певний ідеал, до якого треба прагнути націям і урядам.

 

Юрій КИСЕЛЬОВ,

завідувач кафедри геодезії, картографії і кадастру,

доктор географічних наук, професор