+38 (096) 301-55-38 або +38 (067) 337-77-68
Меню
Остання редакція: 23 лютого 2024

Приборкання тахеометра - репортаж з польових занять.

     Студенти, що навчаються на напрямку "Геодезія, картографія та кадастр" не просто мають засвоїти роботу із геодезичними приладами. Прилад має підкоритися майбутньому інженерові, віддати йому все, що може, продемонструвати всі свої здібності і можливості. "Робота з геодезичними інструментами - це навички, якими геодезист має володіти досконально!" - такі часто повторює викладач геодезії доц. М. В. Шемякін своїм підопічним. Тож, практичні заняття з геодезії на другому курсі перетворюються на приборкання дикого і норовливого звіра - тахеометра "Trimbl 3305".

     Звичайно, польовим заняттям передувало ретельне вивчення приладу, його побудови, сильних і слабих сторін, параметрів і меж його роботи. Сучасні електронні геодезичні прилади це, насправді, універсальні вимірювальні станції, що можуть визначити величезну кількість параметрів і значень. І лиш той, хто знає прилад від першого до останнього гвинтика зможе опанувати весь цей масив даних. Так що, просто селфі на фоні приладу нічого не дасть. Треба взяти прилад руками, покрутити його, встановити і зняти, знову встановити. Навіть вложити прилад у кейс треба вірно. І не думайте, що це так просто.

Під час навчання треба пройти всі етапи і процеси підготовки прилада до роботи, його встановлення в робоче положення, орієнтування і горизонтування.

Нарешті, прилад встановлено на штатив, і починається перший етап робіт - горизонтування. Два гвинти, потому третій; знову два, а за ними третій. І так до тих пір, поки впертий "Trimbl 3305" не підкориться невмілим і невпевненим рукам і не стане в потрібне положення. Так поступово, потихеньку, із студента-початківця виковується спеціаліст-віртуоз.

    

Прилад встановлено, і можна проводити перше включення. Студенти-землевпорядники Уманського НУС починають свої перші сеанси роботи із електронним тахеометром. 

 

Пройде зовсім небагато часу, і ці хлопці та дівчата стануть геодезистами, маркшейдерами, землевпорядниками і картографами. Бо всяка велика дорога починається із першого кроку. Перший крок зроблено - вперед, до сяючих вершин знань і широких морів умінь!