+38 (096) 301-55-38 або +38 (067) 337-77-68
Меню
Остання редакція: 13 серпня 2023

ЗБЕРЕГТИ ГЕОДЕЗИЧНУ Й ЗЕМЛЕВПОРЯДНУ ОСВІТУ

     11 серпня 2023 року з ініціативи Інституту геодезії Національного університету «Львівська політехніка» та Громадської спілки «Українське товариство геодезії та картографії» проведено онлайн-зустріч-обговорення ролі спеціальності «Геодезія та землеустрій» в межах переліку галузей знань і спеціальностей. Відповідно до найновішого проєкту, винесеного на обговорення МОН України, спеціальність 193 «Геодезія та землеустрій» передбачено розділити між спеціальностями «Науки про Землю» та «Архітектура та містобудування», що не може не позначитися на якості підготовки геодезистів-землевпорядників. Ведучим зустрічі був директор Інституту геодезії НУ «Львівська політехніка», доктор технічних наук, професор Корнилій Третяк.

     Участь у зустрічі взяли й НПП кафедри геодезії, картографії і кадастру Уманського НУС. Завідувач кафедри, доктор географічних наук, професор Юрій Кисельов узяв безпосередню участь в обговоренні порушеного питання, наголосивши на необхідності збереження самодостатності спеціальності «Геодезія та землеустрій», оскільки геодезія є однією з фундаментальних наук.

     Науковці та практики – геодезисти й землевпорядники, що брали участь у зустрічі-обговоренні, висловлювали різні думки щодо конкретних шляхів непопущення незадовільної тенденції в системі вищої освіти України, але були одностайні в тому, що геодезія має лишитися в переліку спеціальностей. Вирішено звернутися з листом відповідного змісту до МОН України від закладів вищої освіти, громадських організацій і всіх, зацікавлених у якісній підготовці в Україні фахівців у галузі геодезії та землеустрою.