+38 (096) 301-55-38 або +38 (067) 337-77-68
Меню
Остання редакція: 12 лютого 2021

Співпраця триває

   Не зважаючи на складні погодні умови, викладачі кафедри геодезії, картографії і кадастру, відповідно до плану роботи наукової лабораторії сучасних геодезичних і землевпорядних технологій,   проводять регулярний  моніторинг окремих об'єктів (МАФів) на території НДП НАН "Софієвка". Роботи проводяться згідно із договором про співпрацю, укладеним між НДП і кафедрою у 2019 р.

   Мета інструментального моніторингу - виявити або спростувати факти руху об'єктів або їх елементів. Рух (деформація) МАФів може бути небезпечним для відвідувачів парку. А при значних величинах, деформація може призвести й до руйнування об'єкту. На елементах МАФу нанесені деформаційні марки, положення яких регулярно контролюється геодезичними методами.

   Доцент кафедри геодезії, картографії і кадастру Михайло Шемякін, старший викладач Сергій Кононенко і старший лаборант кафедри Валентина Поліщук, спільно зі студентами-магістрантами спеціальності 193 "Геодезія та землеустрій" факультету лісового і садово-паркового господарства Уманського НУС, ось уже тривалий час проводять заміри на об'єкті "Грот під водоспадом". Мета цих замірів - вивлення рухів гранітних глиб, із яких складено грот. Рухи таких величезних мас може спричинити вода, яка попадає між камінням, замерзає, і рухає елементи споруди в результаті розширення при замерзанні.

 Сергій Кононенко,

ст. викладач кафедри геодезії,

картографії і кадастру